Tuesday, May 12, 2009

BN Sabah Tiada Kuasa: SAPP

Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai kuasa apabila sampai kepada membuat keputusan terhadap perkara penting seperti jawatan Timbalan Ketua Menteri yang diuntukkan kepada masyarakat Cina, kata Ketua Penerangan Parti Maju Sabah (SAPP), Chong Pit Fah.

Katanya, para pemimpin BN di Sabah bukan sahaja tidak mempunyai kuasa seperti itu tetapi juga bergantung kepada para pemimpin Persekutuan lebih-lebih lagi Perdana Menteri untuk menyelesaikan isu seperti itu.

"Ini menunjukkan para pemimpin BN di Sabah tidak mempunyai autonomi dan bidang kuasa Ketua Menteri terhadap perkara itu juga kelihatan semakin terhakis" katanya lagi.

Chong mendakwa, Tan membuat keputusan menyertai Gerakan semata-mata untuk menyelamatkan jawatan Timbalan Ketua Menteri dan Menteri Infrastrukturnya dan bukannya untuk kepentingan rakyat lebih-lebih lagi mereka yang mengundinya semasa di bawah tiket SAPP pada pilihan raya umum pada Mac.

"Juruterbang boleh rampas telefon bimbit"

Juruterbang boleh merampas barangan eletronik termasuk telefon bimbit yang boleh menggangu sistem perhubungan dan navigasi sebuah pesawat.

Timbalan Menteri Pengangkutan berkata belum ada undang-undang untuk mendakwa penumpang yang memasang telefon bimbit atau barangan eletronik semasa berlepas atau mendarat.

Walau begitu, beliau berkata ketua penerbangan boleh merampas barangan tersebut sekiranya ia merasakan barangan tersebut boleh membahayakan pesawat.

Mac lalu, Daily Express melaporkan mengenai sikap penumpang ini yang akan memasang telefon bimbit mereka walaupun peringatan telah diberikan agar tidak berbuat demikian sehinggalah tiba di terminal lapangan terbang

Sunday, May 10, 2009

Kerajaan beli Sabah Medical Centre dengan harga RM245 Juta

Kerajaan akan membeli hospital swasta, Sabah Medical Centre (SMC) bagi membantu mengatasi masalah perkhidmatan kesihatan selepas menara utama Hospital Queen Elizabeth (HQE) didapati tidak selamat digunakan.
PM berkata pembelian SMC adalah wajar memandangkan pembinaan hospital baru memakan masa. Ini adalah sebahagian daripada hasrat kerajaan Barisan Nasional untuk terus bekerjasama dengan kerajaan negeri Sabah di bawah pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman dan barisan kabinet negeri dari bekerja sebagai satu pasukan...

Antara Isu-Isu yang dipersoalkan oleh sesetengah pihak:-

1. Adakah SMC sesuai dijadikan hospital utama bagi negeri Sabah memandangkan hospital ini tidak terletak di Bandar Kota Kinabalu?

2. Kebanyakan orang ramai tidak mempunyai kenderaan menyebabkan masalah pengangkutan ke hospital SMC ini kerana kemudahan bas ke hospital ini tidak ada.

3. Adakah jumlah sebanyak RM245 juta ini berbaloi untuk membeli hospital ini sedangkan jumlah ini boleh digunakan untuk membina hospital baru di Kota Kinabalu?


Sila berikan komen anda.... Terima Kasih..GERAKAN soon 2 up in Assembly

Deputy Chief Minister Datuk Raymond Tan's nine months in the political wilderness formally ended, when it was announced that he will be joining peninsula based multiracial Parti Gerakan Malaysia.

Former Sabah Progressive Party (SAPP) Youth Chief and Elopura Assemblyman, Au Kam Wah also made a similar commitment.

Dr Koh thanked Tan and Au for choosing Gerakan as the political platform to continue their struggle with the Barisan Nasional (BN) and said that both would hand over their application forms to Gerakan soon.

Dr Koh said their decision was apt and understandable as Gerakan was a multiracial party and its door was always open to Malaysians.

He also said Najib, as BN Chairman and Chief Minister Datuk Seri Musa Aman had been informed and had given their blessings.

Asked whether Tan, former Deputy President of SAPP and Tanjung Papat Assemblyman would be given a post in Gerakan, Dr Koh said that he would make the announcement as the appropriate time.